images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/00 website_afb-72_foto-schuur-interieur.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/01 website_P5043423-impressie-2-copy-en-bestaand.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/03 website_bijschuur-nwe-plgrond.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/04 website_gevels-bijschuur-nieuw.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/05 website_maq-1170046-copy.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/06 website_maq-1170062-copy.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijMarum/07 website_concept-in-situ.jpg

Boerderij Marum

Plaats: Marum
Opdrachtgever: particulier
Status: ontwerp
In samenwerking met: Lia Kroon / bouwjaar '63
https://www.bouwjaar63.nl/

Voor deze boerderij is een ontwerp gemaakt om de ruimtelijke en functionele inpassing op het kavel te verbeteren. Extra wens was om de bijhorende bijschuur in het geheel van wonen te betrekken.

De boerderij uit 1899 is van het type dwarshuisboerderij en is een rijksmonument.

CONCEPT

In het voorhuis is op eenvoudige wijze en met een minimale ingreep een koppeling met buiten gemaakt door twee openslaande deuren van de eetkeuken naar de tuin.

Voor de bijschuur is een nieuwe functie in het wonen bedacht door deze geschikt te maken als loungeschuur cq. tuinkamer. Een van de gevels, grenzend aan de tuin,  is geheel open gemaakt en voorzien van houten stijlen met glas. De vloer bestaat uit een patchwork van de bestaande bakstenen vloer gecombineerd met beton en houten delen in de zithoek. De ruimte krijgt hierdoor een menselijke schaal. De houten delen zijn verder als terras doorgezet naar buiten. In de zithoek staat een betonnen blok met daarin opgenomen de houtkachel.

De bijschuur is een functionele verrijking voor het wonen en een aanvulling op het statige karakter van het voorhuis geworden.